Gelezen in april

Al zolang ik mij kan herinneren ben ik een onwijze boekenwurm; op de basisschool was lezen mijn lievelingsvak en wanneer je niet weet wat je mij cadeau moet geven zit je met een boek áltijd goed. Ik heb zo mijn fases waarin ik heel veel lees of juist heel weinig, veel fictie, misdaad of juist veel zelfhulpboeken. Sinds ik in de ziektewet zit lees ik nog veel meer; vorig jaar las ik in totaal 69 boeken en voor dit jaar zit ik al op 42. Het leek mij leuk om te delen wat ik per maand lees, met daarbij kort mijn mening.

Afgelopen maand las ik voor mijn doen vrij weinig, 9 boeken. Het lezen doe ik zowel op mijn e-reader (ik heb de Kobo Aura H20 Edition 2) als in fysieke boeken, die ik bijna altijd van de bibliotheek leen.

Antoinnette Scheulderman – Dan neem je toch gewoon een nieuwe

‘Ach, het is maar een dier,’ hoorde Antoinnette Scheulderman regelmatig toen ze rouwde om haar overleden hond Bubbels. Maar iedereen die ooit een huisdier heeft gehad, weet hoe innig de band tussen mens en dier kan zijn. Tachtig procent van de baasjes beschouwt hun huisdier als volwaardig onderdeel van het gezin, toch lijkt verdriet om de dood van een dier nog altijd iets waarvoor je je zou moeten schamen.

Een paar jaar geleden was een van mijn katten doodziek, zo ziek dat de dierenarts zei dat we geen half uur later hadden moeten komen. Toen ik dit verhaal aan mensen vertelden kreeg ik ook de ‘het is maar een kat’ opmerking naar mijn hoofd geslingerd en ik weet nog dat ik daar zó boos om werd; ze hadden het verdorie wel over MIJN BABY. Het allerbelangrijkste in mijn leven op dat moment. Anyway, in dit boek vertellen een aantal BN’ers (waaronder Eva Jinek, Paul de Leeuw en Johan Derksen) over de band die zij hebben met hun huisdier en hoe zij met het verlies van huisdier(en) omgaan. Hoewel er veel over honden wordt geschreven en minder over katten kon ik mij alsnog goed verplaatsen in de verhalen en vond ik het een prachtig boek om te lezen.

Beschikbaar als fysiek boek en e-book (voor abonnees van Kobo Plus gratis beschikbaar). Ook als e-book beschikbaar in Storytel.

Carolien Spaans – Doet sneeuw pijn

Bron foto

Eindelijk hebben ze elkaar gevonden, Carolien en Jean Michel. Ze beginnen een leven samen, wat niet altijd even makkelijk is. Ze krijgen een prachtige zoon. Dan gaat Jean zoals elk jaar skiën met zijn vrienden en dit keer komt hij niet meer terug. Na de begrafenis rest er een levensgroot gat dat opnieuw gevuld moet worden. Maar hoe? Doet sneeuw pijn is een boek over de liefde tussen twee gewone mensen, een ondenkbaar verlies en de onwaarschijnlijke kracht om opnieuw te beginnen.

Ik zit duidelijk in een fase waarin ik niet de meest gezellige boeken lees, ook dit was een echte tranentrekker. Carolien verliest haar man bij een ski-ongeluk terwijl hun zoontje Lucas nog geen jaar oud is. In het boek vertelt ze hoe ze de eerste periode na het overlijden van Jean is doorgekomen, hoe haar zoontje haar op de been houdt en hoe ze heel voorzichtig het dagelijkse leven weer oppakt en vooruit durft te kijken. Een prachtig intiem inkijkje in het leven van een jonge weduwe.

Beschikbaar als fysiek boek en e-book (voor abonnees van Kobo Plus gratis beschikbaar). Ook te lezen en luisteren via Storytel.

Marcel Langeijk – Gordon

Bron foto

Hij verkocht miljoenen platen, stond in bomvolle theaters, sporthallen en arena’s, en maakt al jarenlang de best bekeken en meest spraakmakende tv-programma’s van Nederland: Gordon Heuckeroth.

Van zijn roerige jeugd in Amsterdam-Noord tot aan de glamourvilla’s in Het Gooi, van marktkoopman naar de zegereeksen met De Toppers in de ArenA. Over de zoektocht naar liefde en geluk, over drank, drugs, seks en de keerzijde van roem.

Ik ben een groot voorstander van ‘als je niets aardigs kan zeggen, zeg dan niks’. Dus dat doe ik dan ook maar.

Beschikbaar als fysiek boek en e-book (voor abonnees van Kobo Plus gratis beschikbaar). Ook te lezen en luisteren via Storytel.

Claudia de Breij – Neem een geit

Bron foto

Claudia de Breij (net 40, dankuwel) vraagt zich af hoe dat moet: leven. De eerste jaren zeggen ouders, leraren en andere betweters wat je wel en niet moet doen. Je zit nog in de fase ‘leven voor beginners’. Maar hoe moet het als je alles eenmaal zelf mag (en moet) uitvinden? Hoe ga je dan om met vragen over liefde, dood, vriendschap, seks, werk, kinderen? Niemand die zegt hoe het moet. En dat is fijn. Maar soms ook niet. Soms zou je willen dat iemand zei: ‘Dit heb ik ook gehad. En toen heb ik het zus en zo opgelost.’ Dat helpt.

Dit boek was het voor mij nét niet. Leuk idee, maar het kon me niet boeien. Terwijl ik Claudia echt een leuke vrouw vind. In het boek vraagt ze aan verschillende (bekende) mensen adviezen over Het Leven. Misschien komt het omdat ik op dit moment op een beetje een gekke fase in het leven zit, maar ik kon er helemaal niets mee. Ik ben sowieso een beetje allergisch voor ‘je moet dingen gewoon loslaten’, want zo ‘gewoon’ vind ik dat helemaal niet. Ik mis denk ik vooral de diepgang in dit boek, het leest wel vrij lekker weg maar komt nergens écht tot de kern.

Beschikbaar als fysiek boek en e-book (voor abonnees van Kobo Plus gratis beschikbaar). Ook te lezen en luisteren via Storytel.

Josh Malerman – Bird box

Aanvankelijk negeerden de mensen de bizarre getuigenissen op het nieuws. Maar er kwamen er steeds meer en ze kwamen van steeds dichter bij huis. Algauw hoorden we dat het bij ons op straat gebeurde, om de hoek. De televisie ging op zwart, de radio zweeg en het internet viel uit. Telefoons stopten met overgaan. En we konden niet meer naar buiten. Want daar zijn zij. En zij mogen niet gezien worden…

Malorie voedt haar kinderen binnen op. Iets anders is ondenkbaar. Nog nooit zijn ze buiten geweest. Het huis is stil, de deuren zijn vergrendeld, de gordijnen gesloten. De ramen zijn afgedekt met matrassen, vastgespijkerd in de kozijnen. De kinderen slapen. Straks zal ze hen wakker maken en hen blinddoeken. Vandaag zullen ze het huis verlaten. Vandaag zetten ze alles op het spel.

Waarschijnlijk heeft (bijna) iedereen de film Bird Box wel gezien op Netflix, ik in ieder geval wel. Toen ik zag dat het een boekverfilming was, was ik meteen nieuwsgierig naar het boek. Misschien zou er in het boek net iets meer uitgelegd worden dan in de film? Maar wat blijkt: de film en het boeken verschillen enorm. Hoewel ik de film in eerste instantie echt goed vond, heb ik mijn mening na het lezen van het boek flink moeten bijstellen. Ze hebben er echt een romantisch geneuzel verhaal van gemaakt. Ik wil niet teveel prijsgeven, maar voor iedereen die de film nog niet gekeken heeft: lees eerst het boek. En kijk dan de film (of kijk de film gewoon niet, kan ook). Er zou ook een vervolgboek zijn alleen kan ik dit nog nergens vinden.

Beschikbaar als fysiek boek en e-book (voor abonnees van Kobo Plus gratis beschikbaar). Ook te lezen en luisteren via Storytel.

Jonas Jonasson – De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden

Bron foto

De 100-jarige man Allan Karlsson en zijn kompaan Julius leiden een luxe, paradijselijk leven op Bali. De bodem van de koffer met geld die ze aan hun vorige strapatsen hebben overgehouden komt echter in zicht en eigenlijk vervelen ze zich maar. Een ballonvaart met voldoende flessen champagne voor de 101e verjaardag van Allan kan allicht tijdelijk voor wat spanning zorgen.

Door omstandigheden belanden ze in zee en de drenkelingen worden opgevist door een Noord-Koreaans militair schip op weg naar huis. Dat dat schip verrijkt uranium smokkelt voor Kim Jong-un weten ze op dat moment nog niet, maar Allan ontmoet vervolgens Kim Jong-un op een kritiek moment, wanneer de hele wereld, en president Trump met name, zich geprovoceerd voelt door de raketten die over de Japanse zee suizen.

In no time vormen ze het middelpunt van een diplomatieke rel waar veel leidende politieke figuren bij betrokken raken, van de Zweedse minister van Buitenlandse zaken tot Angela Merkel en Donald Trump aan toe.

Dit is het vervolg op ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween‘, wat ik een onwijs leuk boek vond. Maar dit boek? Nope. Ik kwam er niet doorheen. Ik heb het geluisterd via Storytel en geloof dat ik er wel een maand over heb gedaan. Teveel personages, teveel gebeurtenissen, teveel van alles eigenlijk. Oké het boek is soms best grappig, vooral wanneer het over meneer Trump gaat. Maar verder vond ik het allemaal te lang duren en was ik blij toen ik klaar was.

Beschikbaar als fysiek boek en e-book (voor abonnees van Kobo Plus gratis beschikbaar). Ook te lezen en luisteren via Storytel.

Gail Honeyman – Eleanor Oliphant Is Completely Fine

Eleanor Oliphant heeft haar leven vrij goed onder controle. Ze draagt elke dag dezelfde kleren, eet elke dag dezelfde maaltijd, en koopt elk weekend twee flessen wodka. Met Eleanor Oliphant gaat eigenlijk alles goed. Haar zorgvuldig gestructureerde leven loopt op rolletjes en ze mist niks. Of althans, soms (best wel vaak eigenlijk) is ze eenzaam en zou ze gelukkig willen zijn.

Als Eleanor op een dag samen met een collega een oudere man helpt die gevallen is, verandert haar hele leven onverwachts. De muren die haar al zo lang beschermen verdwijnen als sneeuw voor de zon, en ze zal voor het eerst de confrontatie met haar angsten en twijfels aan moeten gaan. Want Eleanor Oliphant weet misschien wel hoe ze moet functioneren, maar ze heeft geen idee hoe ze moet leven.

Dit boek daarentegen vond ik wel heel erg leuk. Het is moeilijk om iets over het verhaal te vertellen zonder teveel weg te geven, laten we het erop houden dan Eleanor in behoorlijk wat ongemakkelijke situaties terecht komt, waar je soms hard om moet lachen maar die soms ook plaatsvervangende schaamte opleveren. Of waarbij je gewoon lekker met haar mee wil huilen. Het lijkt in eerste instantie een wat oppervlakkig boek maar hoe verder je komt in het boek hoe meer je te weten komt over Eleanor en waarom ze dingen op een bepaalde manier doet.

Beschikbaar als fysiek boek en e-book. Ook te lezen en luisteren via Storytel. (helaas wel alleen in het Engels en ik vond de Engelse stem niet te pruimen)

Hans Faber – Anne, kroniek van een zoektocht

Op vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Familie en vrienden zetten een grootscheepse zoekactie op touw, samen met de politie en het leger. Dertien dagen lang houdt de vermissing heel Nederland in zijn greep.

Dit boek is het verslag van die intense zoektocht en de nasleep ervan, gebaseerd op de getuigenissen van betrokkenen. Van de eerste aangifte van vermissing op die bewuste vrijdagavond tot de vondst van Annes jas in de bossen enkele dagen later, van de aanhouding van de dader tot de rechtszaak die volgde.

Anne: kroniek van een zoektocht is een gedetailleerde reconstructie van een van de meest geruchtmakende vermissingszaken ooit in Nederland. Een aangrijpend verhaal over liefde en saamhorigheid in tijden van angst, woede en verdriet.

Ook bij dit boek heb ik de nodige tranen gelaten. Iedereen kent het verhaal in grote lijnen wel, maar in dit boek word je echt meegenomen in de zoektocht naar Anne, het moment dat ze gevonden wordt en de tijd die hierop volgt. De rechtszaak, de missers bij de eerdere veroordeling van de dader en hoe het gezin en de vrienden van Anne verder proberen te gaan na dit enorme verlies. Het nawoord is geschreven door de vader van Anne, een moeilijk verhaal over (dood)straffen waar ik met moeite doorheen kwam. Desondanks is dit boek een prachtig eerbetoon aan Anne Faber en raad ik iedereen aan om het te lezen (maar wel zakdoekjes bij de hand houden).

Beschikbaar als fysiek boek en e-book. Ook te lezen en luisteren via Storytel.

Tatjana Almuli – Knap voor een dik meisje

Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte.
Wanneer ze eenderde van haar lichaamsgewicht verliest ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek neemt ze zélf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

Ik denk dat dit mijn favoriete boek van april was. Op Instagram volg ik veel mensen die bezig zijn met body positivity, lichaamsneutraliteit en alles wat hierbij hoort en leer ik iedere dag weer een beetje meer over dit onderwerp. Via deze weg kwam ik uit bij het boek van Tatjana, fotograaf en schrijfster van onder andere dus dit boek. Zelf heb ik het boek geluisterd via Storytel en ik wil graag een moment nemen om te zeggen hoe fijn de stem van Tatjana. Daarnaast wil ik haar bedanken voor het feit dat ze mij weer zoveel geleerd heeft met dit boek, over hoe onze maatschappij is ingericht op dunne mensen en hoeveel stomme (en pijnlijke) opmerkingen er gemaakt worden tegen mensen die buiten de norm vallen. Dit boek is zéker niet alleen voor mensen die zelf dik zijn, misschien juist wel voor iedereen die dit niet is. Voor iedereen die niet iedere dag hoeft te vechten tegen vooroordelen, kwetsende opmerkingen en onbegrip.

Beschikbaar als fysiek boek en e-book. Ook te lezen en luisteren via Storytel.

 

Mocht je nog meer op de hoogte willen blijven van wat ik lees, volg mij dan op Goodreads. Ik ben ook altijd benieuwd wat andere mensen lezen, dus mocht je zelf een account hebben voeg mij dan vooral toe.

Liefs, Zina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *