Gelezen in mei

Whooo, mei was écht een goede lees-maand: ik heb maar liefst 15 boeken gelezen. Er zijn jaren geweest waarin ik niet eens 15 boeken in totaal las. Omdat waarschijnlijk niemand zit te wachten op 15 uitgebreide reviews heb ik besloten een top vijf te maken van mijn favorieten en de rest alleen kort te benoemen met een waardering tussen de één en vijf sterren ★

Mayra Louise – Op je lijf geschreven

Stop met wegen. Start met leven.

Je eigen spiegelbeeld haten, denken dat je leven beter wordt als je maar wat kilo’s kwijt bent, elke maandag opnieuw beginnen met diëten… Herkenbaar?

Mayra Louise zat zelf twintig jaar lang vast in dit patroon, tot ze ontdekte dat het zonde was van haar tijd, en haar leven.

In dit boek deelt ze op persoonlijke en soms hilarische wijze haar verhaal en de belangrijkste inzichten die ze de afgelopen jaren leerde. Over waarom het schoonheidsideaal een lachertje is, waarom geluk niet in je kledingmaat of gewicht zit, en waarom ook jij goed genoeg bent.
Maar ook haar ultieme tips voor meer zelfvertrouwen en het belang van een gezond socialmediadieet (het enige dieet dat écht werkt!).

Beste. Boek. Ooit. Ik schreef er al onderstaand stukje over op Instagram dus zal hier niet in herhaling vallen (maar OMG ZO GOED).

View this post on Instagram

Lekker casual poseren met het boek van @mayralouise. Ik heb geloof ik nog nooit zó lang getwijfeld over wat ik bij een foto moet zetten en of ik het überhaupt wel zou posten. Maar één van de dingen die ik heb geleerd door het lezen van dit boek is dat ik niet áltijd maar rekening hoef te houden van wat iemand anders vindt. Dus bij deze. Dit boek gaat over self-love, self-care, blij zijn met jezelf en met je lijf. Over body positivity en jezelf de moeite waard vinden. Ik ben mij ervan bewust dat mijn lichaam redelijk binnen de norm en het huidige ‘schoonheidsideaal’ valt, dat er zoiets bestaat als thin privilige en dat ik niet iedere dag te maken krijg met vooroordelen, blikken en opmerkingen van andere mensen. De enige met wie ik hoef te vechten ben ikzelf. Maar body positivity, blij zijn met jezelf en je lichaam is voor iedereen, voor every body. Dus ook voor mij. Vorig jaar viel ik vijftien kilo af. Ik was er oprecht van overtuigd dat daarna alles beter zou worden, dat mijn leven dan écht zou beginnen. Eindstand is dat ik ongelukkiger en onzekerder ben dan ooit. In therapie leer ik nu hoe het kan dat ik zo onzeker ben en hoe ik dit kan veranderen. Een lang en moeilijk proces, maar uiteindelijk (hopelijk) de moeite waard. In één van de podcasts die bij ‘Op je lijf geschreven’ hoort gaat het over het delen van moeilijke shit terwijl je er nog middenin zit. Delen op het moment dat het kut gaat, hoe eng dat ook is. Ik merk zelf dat ik er vaak een positief of relativerend sausje overheen gooi, omdat ik bang ben om te vertellen hoe het soms écht is. Ja, het gaat beter dan een aantal maanden geleden maar ik heb nog steeds een ernstige depressie. En dat is niet zomaar opgelost, dat is keihard werken en meerdere malen op je bek gaan. Maar ook dat wil ik delen. Anyway, ik dwaal af. Wat ik vooral wil zeggen: koop of leen dit boek, ga het net als ik verslinden en word je eigen beste vriend(in). Je bent het waard 💕 #selflove #depressie #depression #recovery #fucktaboes #lekkerlabiel

A post shared by Zina (she/her) (@ziens__) on

Beschikbaar als fysiek boek en e-book.

Cornelia Funke – Hart van inkt

Meggie is dol op verhalen en op boeken, net als haar vader Mo. Toch heeft Mo nooit iets willen voorlezen, in al die lange jaren sinds Meggies moeder op een raadselachtige manier is verdwenen. Op een nacht klopt er een vreemde figuur bij ze aan. Hij komt ze waarschuwen voor een nietsontziende schurk die achter Mo aan zit, en achter een bijzonder boek dat Mo in handen heeft: Hart van inkt. Meggie heeft dat boek nog nooit gezien. Nu moet Mo zijn dochter wel zijn grote geheim vertellen, en haar uitleggen waarom hij nooit meer wil voorlezen. Mo is in levensgevaar! Ze slaan op de vlucht, en dat is het begin van een uitzonderlijk avontuur.

Iets heel anders dan wat ik normaal lees, dit boek. Maar ik werd er zo blij van. Je wordt echt meegenomen in het avontuur en het blijft tot het einde boeien. Een must-read als je eens helemaal op wil gaan in een boek (het heeft bijna 500 pagina’s dus je bent er wel even zoet mee). Het boek wordt aangeraden vanaf ongeveer 12 jaar en is daarom niet heel ingewikkeld, wat fijn is als je iets wilt lezen wat niet enorm moeilijk is maar wel onderhoudend. Er zijn nog twee delen (yes!), die zal ik binnenkort vast ook gaan lezen.

Beschikbaar als fysiek boek en e-book.

Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen – Damn Honey

“Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè? Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar.”

Damn, honey.

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt.

Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt.

Voor alle moeders, oma’s, vriendinnen, collega’s, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor henzelf.

DAMN HONEY. Dat zei ik hardop toen ik dit boekje (92 bladzijden) uit had. De laatste tijd ben ik veel bezig met feminisme en alles wat daarbij hoort en zo kwam ik uit bij de meiden van Damn Honey. Inmiddels ben ik groot fan van de podcast die ze iedere week maken en vond ik het tijd worden om het boek (ze noemen het zelf trouwens een feministisch pamflet) waar het allemaal mee begon te lezen. Ik kocht het boek meteen in tweevoud om een exemplaar aan mijn feminist-bestie te geven en allebei zijn we het erover eens dat dit verplichte kost moet worden op alle middelbare scholen. Het boekje is vooral een aanrader wanneer je nieuw bent in het feminisme en er graag iets meer over wilt weten. Heel knap van Marie-Lotte en Nydia om over zo’n groot en belangrijk onderwerp op een laagdrempelige en begrijpelijke manier te schrijven.

Beschikbaar als fysiek boek en e-book.

Maggy van Eijk – Onthoud dit als je verdrietig bent

Maggy worstelt. Soms met het leven maar vooral met zichzelf. Naast haar leven als jonge vrouw in hartje Londen – met bijbehorend sprankelend leven – stuitert ze van paniekaanval naar zelfbeschadiging en van depressie naar overmatig drinken.

Maar, tegenwoordig heeft ze een gereedschapskist vol handvatten die haar helpen staande te blijven als haar hoofd op hol slaat. Zo weet ze waar ze het beste kan huilen in het openbaar (in een bikramyogales bij een zelfscankassa of achter in een Uber), waar ze blij van kan worden (een te gekke band ontdekken op Spotify, honden knuffelen en een opgemaakt bed) en waar ze het gevoel van krijgt dat ze leeft (haar nagels in een neonkleur lakken, zoute drop eten en de handstand doen).

Mijn e-reader heeft de handige functie dat ik dingen kan markeren zodat ik ze later nog eens terug kan lezen. Bij dit boek heb ik complete pagina’s gemarkeerd omdat het allemaal zó treffend is. Van hele ‘simpele’ tips (ga naar buiten, houd bij welke dingen je een goed gevoel geven) tot inzichten die ik best wel mind blowing vind (‘welk drama je ook doormaakt, op een gegeven moment is het voorbij’ en ‘weet dat je dit eerder hebt doorstaan en dat je het weer kunt’). Er zijn onder andere hoofdstukken gewijd aan wat je kan doen als het een gekkenhuis is in je hoofd, je bang bent voor je eigen brein, je seks hebt, alleen bent en dus ook wanneer je verdrietig bent.

Sidenote: tegenwoordig probeer ik zoveel mogelijk van dit soort inspirerende/helpende teksten uit boeken op te schrijven zodat ik ze vaker lees en het hopelijk op deze manier een beetje eigen kan maken.

Beschikbaar als fysiek boek en e-book (voor abonnees van Kobo Plus gratis beschikbaar).

Laura Steven – Allesbehalve oké

Izzy O’Neill hier! Straatarme wees, ambitieuze cabaretier en Ongelooflijke Slet, als je de roddelsites tenminste mag geloven…

Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriendin Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als het dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.

Een young adult roman waar ik normaal helemaal niet van houd, maar van mijn beste vriendin MOEST ik deze lezen. En ik ben blij dat ze zo standvastig was, want wat een goed boek was dit. Wat ik zo goed vind aan dit boek is dat het nog best luchtig geschreven is voor de heftige onderwerpen die erin voorbij komen. Het gaat onder andere over slutshaming, wraakporno en de sociale ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar op een hele nuchtere en toegankelijke, soms ook herkenbare, manier geschreven. Ook pluspunten voor de hoeveelheid Harry Potter referenties die voorbij komen (mijn volgende huisdier vernoem ik ook naar een HP personage).

Beschikbaar als fysiek boek en e-book (voor abonnees van Kobo Plus gratis beschikbaar). Ook als audioboek beschikbaar op Storytel.

Wat ik verder nog las:

Tess Gerritsen – Het aandenken (★★★★✩)

Tess Gerritsen – Sneeuwval (★★★★✩)

Tim Overdiek – Tranen van liefde (★★★✩✩)

Paulien Cornelisse – De verwarde cavia (★★✩✩✩)

Willeke Stadtman – Slotakkoord (★★★✩✩)

Graeme Simsion & Anne Buist – Camino (★★★✩✩)

Lars Kepler – Getuige (★★★✩✩)

Tess Gerritsen – Het stille meisje (★★★★✩)

Lianne Keemink – Je moet (bijna) niks (★★★★✩)

Christiaan Vinkers & Roeland Vis – Even slikken (★★★★✩)

 

Wat is jouw favoriete boek van de afgelopen maand?

Liefs, Zina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *