Mijn e-reader: de Kobo Aura H20 (edition 2)

Er zijn weinig dingen die ik fijner vind dan met een grote bak koffie en Sjors op schoot een aantal uur wegdromen bij een goed boek. Maar ook ’s avonds in bed, onderweg in de trein of als ik ergens moet wachten vind ik het fijn om te lezen en ik heb dan ook eigenlijk altijd wel een boek bij me. Het nadeel van altijd een boek meeslepen is dat je tas zwaar wordt en het nadeel van lezen in bed is dat je vaak geen goed licht hebt (en in mijn geval een vriend die niet kan slapen als er nog een lampje aan is). Daarbij is het, wanneer je een aantal dagen of weken weg gaat, niet te doen om een hele stapel boeken mee te nemen. Zodra je hier een oplossing voor zoekt kom je al snel uit bij een e-reader. Een aantal jaar geleden heb ik al eens een e-reader geprobeerd maar dat was geen succes; na een paar maanden heb ik deze verkocht aan mijn broertje. Maar de laatste jaren worden e-readers steeds populairder én beter. Met mijn vakantie naar Japan in het vooruitzicht besloot ik in december de gok toch weer te wagen, en kocht een nieuwe e-reader; de Kobo Aura H20 Edition 2. Vandaag mijn mening over deze e-reader. 

Kobo heeft veel verschillende soorten e-readers dus het was best nog een klusje om erachter te komen welke ik het fijnst zou vinden. Ik heb uitgebreid research gedaan op internet en ben zelfs naar Media Markt geweest om ze allemaal een keertje vast te houden. Ik heb nog even getwijfeld tussen deze en de Klara HD, maar die vond ik uiteindelijk nét een slag te klein, waardoor ik bang was dat ik misschien toch snel(ler) hoofdpijn zou krijgen door te lang staren naar een klein scherm. 

Ik kocht deze e-reader dus vlak voordat ik op vakantie ging en het was de perfecte gelegenheid om hem uitgebreid te testen. Al voordat we geland waren in Japan had ik een boek uit en wist ik: dit is een goede aankoop geweest. De e-reader is super licht (207 gram) en heeft voor mij de perfecte afmetingen waardoor ik hem ook langere tijd lekker vast kan houden. Het scherm en de ComfortLight Pro schermverlichting zijn fan-tas-tisch. Het voelt voor je ogen hetzelfde als wanneer je een gewoon boek leest, het achtergrondlicht past zich automatisch aan en zelfs op de donkerste stand is de leesbaarheid nog steeds perfect. 

De batterij gaat lang mee; ik heb pas drie keer moeten opladen vanaf eind december. Dat vond ik bij mijn vorige e-reader nog wel een nadeel, dat hij soms opeens leeg was terwijl ik juist op dat moment wilde lezen. Je kan deze e-reader gewoon opladen via een USB-kabel, in je computer of in het stopcontact. Nieuwe boeken erop zetten kan ook via je computer, maar ook via de Kobo Shop die je via het apparaat kan bezoeken. Ik heb er zelf voor gekozen om een Kobo Plus abonnement te nemen, hierbij betaal je €9,99 per maand en heb je toegang tot duizenden boeken. Lang niet alles is dan gratis te lezen, maar wel heel erg veel. Mocht ik een boek willen lezen dat niet tot het Kobo Plus abonnement hoort, dan kan ik het boek razendsnel aanschaffen via mijn e-reader en kan ik direct lezen. 

Nóg een leuke feature van deze e-reader is dat ie waterdicht is, je zou er in principe mee kunnen gaan zwemmen (vraag ik me af waarom je dat zou willen maar oké, leuk dat de optie er is). Persoonlijk vind deze functie vooral fijn omdat ik graag in bad lees, maar altijd super bang ben dat ik mijn boek (of e-reader) in het water laat vallen en vooral met een bibliotheekboek wil je dat echt niet. Inmiddels heb ik een aantal keer in bad gelezen en het is zó relaxt, nooit meer bang zijn dat je boek per ongeluk in het water plonst.

Ook heel handig: je kan zelf de lettergrootte, het lettertype en de regelafstand aanpassen, zodat je altijd kan lezen op een manier die jij prettig vindt. Het is ook mogelijk om stukken tekst te selecteren en op te slaan, notities of een bookmark toe te voegen of een bepaald woord op te zoeken in het boek. 

Waar ik stiekem ook erg goed op ga: de statistieken die worden bijgehouden. Deze zijn niet helemaal correct, omdat ik sommige boeken heb verwijderd nadat ik ze uit had. Terwijl je aan het lezen bent staat onderaan de pagina ook hoe ver je in het boek bent, je kan zelf instellen of je het paginanummer wil zien of het percentage van het boek dat je al gelezen hebt. Wanneer je de e-reader op slaapstand of uit zet zie je ook hoeveel uur je nog te gaan hebt.

Nog even op een rijtje

De pluspunten: ligt lekker in de hand, batterij gaat lang mee, touchscreen reageert snel. Het downloaden en/of kopen van boeken is (mits verbonden met internet) gaat ook erg rap. Het achtergrondlicht werkt perfect waardoor je geen last van je ogen krijgt als je lang leest. Handig dat je veel dingen zelf kan instellen, zoals het lettertype en de helderheid van het scherm.

De minpunten: het is geen echt boek. Dat is serieus het enige minpunt dat ik kan bedenken. Ik hou zo van bladeren in boeken, mijn neus erin steken en de geur opsnuiven. En dat kan hiermee niet, dus dat is jammer. Voor de rest is deze e-reader (voor mij in ieder geval) perfect. 

Voor alle specificaties, klik hier

Liefs, Zina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *