2019: wat allemaal wél goed ging

2019 was niet helemaal mijn jaar, en dat is nogal zacht uitgedrukt: een burn-out en depressie die mijn leven beheersten, een re-integratie die niet ging zoals ik wilde en als klap op de vuurpijl een break-up. Het is heel verleidelijk om te blijven hangen in de ‘wat-een-kutjaar’ stemming, maar kijken naar wat er wél lukte en goed ging is veel leuker. Dus bij deze.

1. Therapie

Mijn jaar bestond uit heel veel therapie. Ik begon in januari bij een nieuwe praktijk en daar heb ik nog steeds (bijna) wekelijks therapie. Naast schematherapie en psychomotorische therapie deed ik dit jaar ook een cursus mindfulness en ben ik op dit moment bezig met groepstherapie rondom het thema communicatie.

Therapie is echt niet altijd leuk, vaak is het ronduit kut (ik kan de keren dat ik huilend bij mijn therapeut heb gezeten niet meer op twee handen tellen), maar het heeft me ook zoveel gebracht. Ik heb mezelf zó goed leren kennen, ik weet waarom ik doe wat ik doe, waarom ik heftig kan reageren op  situaties en waar bepaalde angsten of onzekerheden vandaan komen.

View this post on Instagram

Al vanaf mijn zestiende struggle ik met een recidiverende depressie. Dit wil zeggen dat ik al meerdere depressieve episoden achter de rug heb en dat mijn huidige depressie hoogstwaarschijnlijk niet de laatste is. Het ligt altijd op de loer en hoewel ik steeds beter de signalen herken en hierop actie kan ondernemen, zijn er ook momenten waarop de depressie mij volledig overrompelt. Dan is het er opeens, zonder duidelijke aanleiding. De afgelopen weken waren loodzwaar. Juist op het moment waarop het de goede kant op leek te gaan sloeg de depressie genadeloos hard toe. Ik kon niks meer, wilde niks meer, was de zin in het leven helemaal kwijt. Vorige week besloot ik dat het zo niet langer kon. Van alleen maar apathisch in bed liggen wordt het sowieso niet beter. Ik nam een paar dagen vrij*, probeerde in die dagen zoveel mogelijk me-time in te plannen en zo min mogelijk social media. Het heeft gewerkt: ik voel me weer een beetje mezelf (en ik ben altijd zó verrast over hoeveel tijd ik overhoud als ik niet continu met mijn telefoon bezig ben maar dat is weer een heel ander verhaal). Er is nog een (hele) lange weg te gaan. Maar ik kom er wel, daar ben ik van overtuigd. Het leven is mooi genoeg om voor te vechten. even heel eerlijk: dat ik vrij nam had grotendeels te maken met dat ik een flinke verkoudheid en nog wat andere lichamelijke ongemakken had. Hoewel ik een psychische ziekte net zo normaal wil vinden als een lichamelijke ziekte, lukt het zelfs mij nog niet altijd om dit als gelijk te zien. #depressie #burnout #recovery #herstel #mentalhealth #fucktaboes #lekkerlabiel

A post shared by Zina (she/her) (@ziens__) on

Het komende jaar hoop ik therapie af te kunnen bouwen en wie weet zelfs helemaal afronden. Maar mocht ik het toch nog het hele jaar nodig hebben, ook prima. Ik zie het inmiddels als een investering in mezelf, een vorm van selfcare (wel een erg dure vorm, maar oké).

2. Vriendschappen

Heel eerlijk: ik ben de laatste jaren niet zo’n goede vriendin. Ik vergeet terug te appen, laat soms wekenlang niets van me horen, vergeet verjaardagen en ben niet altijd leuk gezelschap. Gelukkig ben ik gezegend met vrienden die ondanks alles blijven volhouden. Niet altijd van harte, en dat neem ik ze absoluut niet kwalijk, maar ze zijn er altijd wanneer ik ze nodig heb. Het cliché dat je je echte vrienden leert kennen zodra het slecht met je gaat is honderd procent waar, heb ik ook dit jaar weer geleerd.

View this post on Instagram

Vanaf vandaag ook tattoo-bff’s 💕

A post shared by Zina (she/her) (@ziens__) on

3. Leuke dingen doen

Ondanks alles heb ik dit jaar veel leuke en bijzondere dingen gedaan. Zo waren er tripjes naar Berlijn en Rotterdam, ging ik op kraamvisite bij een vriendin die dit jaar haar eerste kindje kreeg, liet (samen) tattoo’s zetten, had de beste kerst van mijn leven met mijn bestie, knuffelde heel erg veel met dieren en kwam tot de conclusie dat Sjors toch echt de liefde van mijn leven is.

4. Werk

Hoewel mijn re-integratie absoluut niet verliep zoals ik wilde, lijkt het nu toch te gaan lukken. Op dit moment ben ik alweer ruim 20 uur per week aan het werk en daar ben ik zo blij mee. Begin dit jaar probeerde ik langzaam aan het werk weer op te pakken en af en toe aanwezig te zijn op kantoor, maar dit bleek nog te vroeg te zijn. Vanaf juni ben ik weer aan het opbouwen en sinds een paar weken heb ik het idee dat het echt goed gaat. Ik krijg weer plezier in mijn werk, ben redelijk productief en hoef niet meer meteen na werk naar bed omdat ik mijn ogen niet meer open kan houden. Volledig werken (wat voor mij 32 uur per week betekent) lijkt nog heel ver weg, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ook dat gaat lukken.

5. Lezen

Op het moment van schrijven heb ik 102 boeken gelezen. Jup, dat is bijna twee boeken per week. Het grootste deel las ik in het eerste deel van 2019, toen ik nog thuis zat en verder tot vrij weinig in staat was. Nu ik weer wat meer aan het werk ben merk ik ook meteen dat ik veel minder lees, wat ik erg jammer vind. De laatste weken probeer ik in ieder geval iedere avond voordat ik ga slapen nog een (half) uurtje te lezen, wat sowieso veel fijner is dan doelloos rondscrollen op Instagram.

Tussen die 102 boeken zaten een aantal pareltjes, veel ‘mwah leuk maar zou het niet echt aanraden’ en een aantal regelrechte gedrochten van boeken. Mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar zijn (in willekeurige volgorde):

Hoe was jouw jaar?

2 thoughts on “2019: wat allemaal wél goed ging

  1. Mooi om het op zo’n manier te kunnen bekijken. Iemand schreef in een reactie bij mij dat het een turbulent jaar was, datzelfde kan ik wel over dat van jou zeggen. Jemig! Ik hoop dat 2020 geweldig gaat worden <3

  2. wat een veelbewogen jaar ook voor jou (voor mij ook op een hele andere manier) En wauw, wat las je veel boeken. Ik hoop dat in 2020 te kunnen zeggen <3 Ik las bar weinig dit jaar voor mijn doen, las ook fijn het boek Oktober en heb nu weer een beetje de leesflow te pakken.

    Op naar een fijn 2020<3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *