Naar de psychiater

Afgelopen woensdag had ik een afspraak bij de psychiater. Sinds oktober zit ik (weer) aan de antidepressiva en ik wilde graag in gesprek hierover met iemand die er veel vanaf weet. Niet omdat ik wil stoppen, maar om te zien of ik op de goede dosis en überhaupt aan het goede middel zit. Daarnaast had ik ook vragen over de bijwerkingen die ik nu ervaar en over anticonceptie in combinatie met depressie/antidepressiva.

Laat ik eerst iets vertellen over de eerste keer dat ik naar een psychiater ging. Dit was ongeveer drie jaar geleden, bij dezelfde organisatie als waar ik nu zit, maar bij een andere psychiater. Door deze psychiater heb ik mij nooit begrepen of gehoord gevoeld. Hij vertelde mij dat mijn ‘depressie’ alleen maar studiegerelateerd was en dat het niet mogelijk was dat ik soms dagen had waarop ik me niet intens kut voelde. Met andere woorden, ik was niet depressief en moest maar gewoon zorgen dat ik zou afstuderen, dan zouden al mijn problemen voorbij zijn. Ook heeft hij mij op een (in mijn ogen) onverantwoorde manier laten stoppen met antidepressiva met een enorme terugval als gevolg.

Dus ja, ik had mijn twijfels om weer opnieuw naar een psychiater te gaan. Bij mijn intake gaf ik al aan absoluut niet bij mijn eerdere psychiater terug te willen (schouderklopje voor mezelf hiervoor), maar gelukkig bleek deze niet meer werkzaam bij deze organisatie. Om redenen die ik hierboven al benoemd heb besloot ik toch de gok te wagen en weer met een psychiater in gesprek te gaan.

En het bleek een enorme meevaller te zijn. Wát een fijne man. We hebben ruim een uur met elkaar gesproken en ik heb alles kunnen vertellen en vragen. Mijn schematherapeut was (op haar vrije dag!) bij het gesprek aanwezig en kon af en toe mijn verhaal aanvullen. Het was een goede mix van serieuze uitleg, humor en begrip. Samen hebben we besloten dat ik over ga stappen op een nieuw soort antidepressivum, met hopelijk minder bijwerkingen en een positiever effect op mijn stemming. Daarnaast opperde hij om in de toekomst een mindfulness (groeps)training te volgen en zal de schematherapie en psychomotorische therapie die ik al een tijdje volg uiteraard gewoon doorgaan. Ik ben niet super enthousiast over A) een groepstraining en B) over mindfulness, maar omdat hij al de zoveelste therapeut is die het hier over heeft moet ik er misschien toch aan geloven. Maar dat is voor de toekomst, eerst zal ik de komende weken afbouwen met mijn oude medicatie en starten met de nieuwe. Fingers crossed dat het ervoor gaat zorgen dat ik mij eindelijk beter ga voelen.

Liefs, Zina

2 thoughts on “Naar de psychiater

  1. Ik vind het zo tof dat je hier zo open over schrijft. Ik ben echt aan het worstelen (nog steeds ;)) met wat ik wel en niet wil delen. Hoe dan ook: ik ga sinds een maand ook weer naar een psychiater en heb daarvoor ook twee keer een niet zo fijne ervaring gehad met een psychiater, dus ik herken de drempel! Bij mij voelde het ook zoveel beter nu, dat ik ook weer wat meer hoop heb dat we het goede gaan vinden en dat ik me echt weer beter ga voelen. Het kost wel veel energie, hè?

    1. Het kost bakken met energie, ook het wennen aan nieuwe medicatie en wachten tot het aanslaat. Wat fijn om te horen dat het bij jou dit keer ook beter voelde! Ik hoop dat je snel datgene gevonden hebt waardoor jij je beter gaat voelen. Xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *